Knjige i kafa – savršen par

Širom sveta, kao i u Beogradu, možete naići na mesta u kojima se prodaju kafa i knjige, gde možete razgledati naslove popularnih knjiga i opustiti se uz šojicu kafe.

Brzina tempa života nameće da nam je stalo do malo kućnog mira, a savršeni spoj kafe i knjige kao i razgledanje online knjižara, svakako možemo naći i u svom domu.

kafa i knjiga devojka cita knjigu

Vikend jutro uz kafu i knjigu

Čitanje vikendom ujutro uz šoljicu espressa iz kućnog kafe aparata za mene je savršen početak dana. To su trenuci kada sumiram radnu nedelja i krojim nove planove. Tada zamišljam da sam barista u nekoj maloj italijanskoj kafeteriji i uvežbanim potezima pravim svoj espresso. 

Uz sve to tu je naravno i knjiga koju obično vikendom završavam i polako krećem u potragu na online knjižari za novim naslovom neke popularne knjige. Ovog puta pao je izbor pao na kategoriju Istorijski romani. Pa krenimo…

knjiga kafa citanje knjige uz kafu

Kafa je knjizi inspiracija

Razgledajući naslove divim se piscima. Da bi došli do odštampanih stranica u izazovnim koricama, trebalo je imati ludu inspiraciju i istrajnost. Bolje rečeno trebalo je imati istrajnu inspiraciju i inspirisanu istrajnost. 

Poznato je da je francuski pisac Onore de Balzak inspiraciju za pisanje nalazio u kafi i da je pio čak 50 šoljica kafe dnevno dok je pisao svoja dela, koja se ubrajaju u večno popularne knjige. Sama reč kafa potiče od arapske reči „kawah“ što znači snaga. I u studentskim danima, kada smo čitali knjige jer „moramo“ snagu nam je davala kafa. Priča se da je autorka megapularnih knjiga o Hariju Poteru, Džoana. K. Rouling, svoj prvi roman napisala u malom kafiću u Edinburgu, gde je s kćerkicom provodila sate i sate budući da je tamo bilo toplo i prijatno, a nije imala za grejanje u iznajmljenom stanu. 

kafa telefon knjiga citanje knjige

U traganju za istorijskim romanom i razmišljajući o spoju kafe i knjige, vidim jedan naslov koji me je odmah privukao. Moj izbor za ovu nedelju iz online knjižare je istorijski roman „Kradljivac kafe“. 

Knjiga koja naslovom kaže da je kafa glavna inspiracija. U recenzijama stoji da je reč o špekulantu i trgovcu, koji je doživevši neuspeh na berzi krenuo u novu avanturu. Naslućujem da ga je u toj avanturi pratila sreća i da je na kraju uspeo da ukrade kafu od Turaka, a sve uz novčanu pomoć Istočnoindijske kompanije. S obzirom da sam ekonomista odmah mi je privuklo pažnju, jer se u školskim knjigama ova kompanija načelno spominje kao trgovačka sila zahvaljujući kojoj su mnogi proizvodi stigli u Evropu –  kao što su kafa, čaj, svila, pamuk, začini… Međutim, detalji poduhvata Istočnoindijske kompanije su sigurno intrigantni i naslućuju se iz recenzija brojne ekonomske i političke smicalice koje su najviše pogodile nedužni narod u kolonijama.

knjige biblioteka zid

Sa kafom i rečima, ipak, ne treba preterivati

Verujem da je autor knjige koju sam poručila, Nemac i ekonomista po struci, i sam ispio dosta kafe da bi uspeo da završi svoj roman koji je za kratko vreme ušao u red popularnih knjiga širom sveta. Sa kafom ne treba preterivati, jer prekomerno konzumiranje kofeina može da prourokuje razne tegobe. Kafa nije zamena za ideju, samo nas inspiriše da je bolje realizujemo.

Drago mi je da sam i ovo jutro u potpunom miru prelistala online knjižaru i poručila knjigu koja će mi za dan-dva već stići na adresu. Ponekad ni sa rečima ne treba preterivati, kao što je i sam Balzak govorio „Mnogi ljudi tvrde da ih kafa inspiriše ali, kao što svi znaju, dosadne ljude kafa čini još dosadnijim“.

Piše: Nataša Milić

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close