Kafa sa biberom čuva zdravlje
Tradicija dodavanja bibera u kafu nastala je pre mnogo vekova, kada su arapski trgovci smislili kako pržiti zrna kafe sa biberom kako bi duže sačuvali ukus i aromu. Kasnije se ispostavilo da biber, pored toga što „čuva“ ukus kafe, može doneti i velike koristi za telo.

Osnažujuća svojstva kofeina poboljšavaju se nekoliko puta dodavanjem bibera: poboljšava cirkulaciju krvi, obezbeđuje oksigenaciju mozga i poboljšava koncentraciju. Pored toga, tandem kofeina i bibera aktivira kratkoročnu memoriju, olakšavajući pamćenje velike količine informacija.
I kafa i biber su bogati izvori antioksidanata. Oni štite telo od oštećenja slobodnim radikalima, zaustavljaju upalne procese u telu, usporavaju starenje, sprečavaju stvaranje bora, poboljšavaju stanje kože i štite je od štetnih efekata ultraljubičastog zračenja.
Kombinacija kafe i bibera podstiče proizvodnju hormona “sreće” serotonina poput čokolade, dok sadrži minimalnu količinu kalorija.