Kafa “koči” dijabetes
Istraživanje o uticaju kafe na zdravlje pokazuje da dnevnim konzumiranjem 3-4 šoljice ovog napitka, možemo čak za četvrtinu smanjiti verovatnoću od dobijanja dijabetesa (šećerne bolesti)!!!
Institut za naučne informacije o kafi, sa sedištem u Švajcarskoj, objavio je godišnji izveštaj povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, od kojeg boluje 380 miliona ljudi širom sveta!

Naučnici su dokazali da filter kafa mnogo bolje deluje od ključale kafa i daa
kafa bez kofeina ima jači uticaj od običe kafe i drugih kofeinskih
napitaka.
Rizik od dobijanja šećerne bolesti smanjuje se dodatnih 7%-8% sa svakom
dodatnom šoljicom. Ono što je utvrđeno je i da popijena kafa neće istovremeno
povećati verovatnoću od dobijanja raka i kardiovaskularnih bolesti, povećanja
krvnog pritiska ili nastanka moždanog udara.
U dokumentu je navedeno da je rizik od obolevanja od dijabetesa manji kad dnevno pijemo 3-4 šoljice kafe, u odnosu na popijene samo 1-2 ili nijedne šoljice. Ne zna se još sa sigurnošću, šta su razlozi ali su doktoru oduševljeni dejstvom kafe.
Verovatno su u pitanju brojni procesi koji se odigravaju u organizmu prilikom
konzumiranja kafe, a kao moguća objašnjenja navode se poboljšanje metabolizma
glukoze i sagorevanje više kalorija.
Dokazano je da kafa pozitivno utiče na insulinsku osetljivost u organizmu, što dovodi do zaključka da kafa normalizuje nivo šećera u krvi. Druga mogućnost je da se jednostavno radi o ’izmeštanju kalorija’ – uzimanje kafe umesto zaslađenih napitaka što dovodi do smanjenja unosa kalorija.
Pojava dijabetesa tipa 2, koji se razvija kod odraslih i povezan je sa
gojaznošću, smanjuje se 12% na svake dve dodatne šoljice kafe dnevno.
Ostatak teksta možete pročitati u našem MAGAZINU. Kliknite OVDE.