Kafa kao tajno oružje pametnih žena

U mojoj intimnoj abecedi pod slovom K…Obavezna je KAFA!

Kafa kao moje drugo ja, kafa kao reč sa više značenja, kao pojam za razmišljanje. Kafa kao moj način života.

“Mala sa hladnim mlekom sa strane”? Pitaju me konobari u svakom lokalu u kojem se pojavim više od tri puta. Slagala bih kada bih rekla da mi ne prija. Zapamtili su me.

“Posebna si, Jankovićeva”-šapuće onaj ego manijak koji čuči u svima nama.

Racio mi onda prodrma ramena: “Ajde ne loži se. To im je posao. Profesionalna deformacija.Pamte ljude i porudžbine, a ti uvek piješ isto”. Hm.. Da.

Ne volim da eksperimentišem sa prijateljima, partnerima i sa kafom. Te tri stvari se kod mene teško menjaju, ili uopšte ne menjaju. Normalne žene obično kažu: Najteže menjam frizera, zubara i ginekologa. Ok. Možda se većina slaže sa tim, ali ne i ja. Mnogo je teže naći mesto gde ćeš da uz dobru kafu započneš dan, ili gde ćeš da pobegneš sa posla kada naidje neki od onih dana kada ti ništa ne ide i pustiš misli da te izmedju dva srka dobrog espresa odvedu na neku egzotičnu plažu…

Nedavno sam rekla prijateljici: Znas, kad bolje razmislim život je kao kafa. Posluži ti ga sudbina “klot”, a kako ćeš da ga sladiš, promešaš, koji ukus ćeš da dodaš, to sami biramo.. Kafa je i test. Sad će neko da kaže da sam “pukla”, “odlepila” ili jednostavno poludela. Ali ne. Tačno znam o čemu govorim.

Nisu bile nimalo lude naše babe kada su muškoj deci govorile: gledaj kakvu kafu ti skuva pa onda odluči da li ćeš da se ženiš. Dok su devojkama preteći vrtele glavom: Pazi tu džezvu, gledaj da ti ne iskipi kafa, ko će da te oženi ako ne znaš da napraviš dobru kafu! Ok, vremena su se promenila, kafu prave baristi na profi aparatima ili naši mali aparati u kućnoj varijanti, ali ipak ostajem pri tome da je kafa test. Evo mog primera. Ja sam kroz kafu testirala koliko je moj dečko spreman da se žrtvuje za mene. Da,da, kroz kafu, dobro ste pročitali.

Bilo je to pre četiri godine na našem prvom zajedničkom letovanju. Mali fensi hotel u kamenoj uvali sa svojom privatnom plažom, romantičan i beskrajno sladak obećavao je na prvi pogled. Restoran na terasi sa koje puca vidik na zaliv, mali bar sa suncobranima od trske pruža osećaj da ste na nekom egzotičnom ostrvu. Idealno za početak jedne veze. I kakve sad to ima veze sa kafom,pitate se?! Evo odgovora. Moj dragi dečko nikada ne pije više od jedne, u ekstremnim uslovima dve kafe dnevno. S druge strane, ja sam šampion u toj disciplini…

Ceo tekst naše kafoholičarke Tanje Janković možete pročitate OVDE.

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close