Kada je espresso postao popularan?
Prekretnica u “životu” espresso kafe bila je 1901. godina. Te godine Liugi Bezzera je proizveo, ili bolje rečeno usavršio aparat za espresso kafu – bio je to veliki korak i patent za mašinu sa prepoznatljivim grupnim glavama, na koju se mogu stezati portfelji sa komprimovanom kafom.

Zahvaljujući inovacijama industrijske revolucije u Evropi, nastala je prva verzija espressao shot-a.Od samoga početka je espresso označavao napitak koji se priprema brzo i lako.
Naravno, usavršavanje espreso aparata trajaće još dugo…ali istorija je već tada bila napisana.
Zahvaljujući aparatima, termin “espresso” je prvi put ušao u italijanski leksikon, oko 1920. godine, u italijanskom rečniku Alfreda Panzinija:
“Caffe espresso, napravljen pomoću mašine pod pritiskom ili filtera, sada je uobičajena pojava.”
Panzini je primetio da su kafane iz XIX veka mirna mesta i ubrzo su postala popularna za tadašnje radnike. Kako je snaga kafe rasla, očigledno je to ohrabrivalo ljude da učestvuju u potrazi za ovim jakim kofeinskim napitkom.
Krajem 30-ih godina XX veka pojavio se i prvi zapis reči “barista”.

Pre tog vremena, koristio se pojam “barmen”, ali se on smatrao previše američkim i Italijani su pronašli pravu reč koja odiše italijanskom tradicijom – barista, koja se i dan danas koristi u ugostiteljskoj branši, za nekoga ko je vrhunski poznavalac kafe.
Krajem 19. og i početkom 20. veka, espresso barovi postali su uobičajena i poznata mesta za druženje.
Italijani vole da kažu: “Verujemo da je espresso došao ovde da ostane.”
Čak i njenom globalizacijom, kultura ispijanja espresso kafe u Italiji ostaje nepromenjena.

Moderan aparat za espresso kafu je najnovija tehnologija koja je još dodatno popularizovala espresso kafu. Jednostavnim dodirom dugmeta, ova high-tech čuda poznatih kompanija kao što su: Rancilio, Spaziale i Cimbale proizvode bespekornu espresso kafu.
Postoje nove verzije koje su potpuno automatizovane tako da melju zrna, prave kremu,… Ova tehnologija omogućila je svima koji rade u kafeima da stvaraju remek-dela od espresso kafe.
Kao i većina mediteranskih naroda, Italijani shvataju svoju kafu vrlo lično. Piju uglavnom jak i bogat espresso iz malih porculanskih šoljica, u svako doba dana.
Kažu da dobra espresso kafa zavisi isključivo od 5M-a:
- MISCELA – mešavina kafe
- MACINADOSATORE – mlin za kafu
- MACHINA ESPRESSO – aparat za espresso
- MANO DELL’OPERATORE – ruka onoga koji priprema kafu
- MANUTENZIONE – održavanje, servis