ALARMANTNO: Cibetke umiru zbog kafe!

Cena najskuplje kafe na svetu kopi luvak dostiže čak 100 dolara po šoljici, ali iza ovog kafe hedonizma se krije okrutna istina. Naime, svetski mediji (opet) javljaju da je ozbiljno ugroženo zdravlje životinje koja “dorađuje” najskuplju kafu na planeti. Posebna probrana zrna kafe koja prolaze kroz probavni trakt azijske cobetke, koja na prvi pogled ima izgled omanje mačke.

Ova luksuzna kafa koja ima orašasti, manje kiseli ukus do pre nekoliko godina, se skupljala u divljini gde su cibetke slobodno boravile, ali u poslednjih nekoliko godina pojačao se lov na životinje koje su sada deo plantaža kafe, gde su u skučenim kavezima. Časopis “Animal Welfare” tvrdi da je na plantažama zarobljeno 48 azijskih cibetki!

Kafa je samo deo ishrane azijske cibetke, koja u zatočeništvu ima velike probleme, pošto su zrna koja joj se daju kao hrana nedovoljno zrela. Cibetka spada u grupu noćnih životinja, koja je navikla na stalnu kretnju, tako da u zatočeništvu počinju da pokazuju znake raznih oboljenja. Po tvrdnjama naučnka cibetke najčešće umiru zbog stresa…

Tags

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also

Close
Back to top button
Close
Close